Categorieën

Varkenshaas in filodeeg met groente soufflé

Een groente souffle en varkenshaas heb ik nog niet eerder gegeten tot gisteravond. Hieronder mijn ervaring met het recept varkenshaas in filodeeg met groente soufflé.
Ik hoorde her en der wel dat varkenshaas zo lekker is en dat wekte wel mijn nieuwsgierigheid. Het stukje vlees zoals het in de winkel lag heeft me nooit echt getrokken om de een of andere reden. Het recept is er wel 1 waarvoor je de tijd moet nemen. Je bent al gauw 1,5 uur bezig inclusief de voorbereiding.
De lange tijd dat je nodig hebt komt omdat de souffle langer de oven in moet dan de varkenshaas en deze daardoor niet samen in de oven kunnen of de souffle zou inzakken (is me verteld).

Het recept had ik hier gevonden. Alleen in het recept stond varkenshaasjes maar wat zijn dan haasjes?
Zoals je op de foto kan zien heb ik nogal veel vlees bereid…
Ik zat daarom ook al bijna vol na de varkenshaas, we hadden prima 1 varkenshaas van 250 gram voor 2-en kunnen gebruiken in plaats van het dubbele. Ook stom dat ik er helemaal niet over nagedacht had… maar des al niettemin was het erg lekker en wordt zeker vaker gemaakt hier in huis!

Nog over de souffle er gingen allemaal ingrediënten in waarvan ik helemaal niet wist of wij dat lekker zouden vinden. Feta en ricotta een kaassoort-achtige dat was het enige wat ik er van wist.
De souffle is (denk ik?) goed luchtig geworden. De souffle is machtig met de kaas en ei en erwten er door heen maar wel lekker. Een souffle maken gaan we vanaf nu ook wat vaker maken.


Recept varkenshaas in filodeeg en groente soufflé

Hoofdgerecht 4 personen: 
Ingrediënten:
– 500 gr. varkenshaas (2 stuks, afhankelijk van de grootte)
– 25 gram boter
– 65 gram pijnboompitten
– 30 gram spinazie
– 15 gram basilicum
– 2 eetlepels olijfolie
– 8 vellen filodeeg, ontdooid
– 5 bospenen
– 50 ml slagroom
– 1/2 eetlepel citroensap
– 50 ml olijfolie

Ingrediënten groentesoufflé:
– 200 gram tuinerwten
– 250 gram ricotta
– 100 gram feta
– 4 eieren
– 4 soufflé schaaltjes, ingevet en bestrooid met een beetje bloem

 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden, het beste is om bakfolie op de ovenplaat te leggen i.v.m. vastplakken.
Doe 15 gram basilicum met 30 gram spinazie blaadjes en 65 gram pijnboompitten met 2 eetlepels olijfolie in de blender of stamp deze tot een grove pasta.

 

Bereiding

Bak de varkenshaasjes rondom bruin. Laat ze even afkoelen en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.

Snijd het vlees over de lengte tweederde in en smeer het eerder gemaakte sausje van spinazie en basilicum en pijnboompitten in de varkenshaasjes.

Leg 2 vellen filodeeg overlappend op elkaar. Leg het varkenshaasje erop, vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg eromheen (als een loempia). Bestrijk het filodeeg met wat bakvet van de varkenshaasjes en bak ze in de oven in 20-25 minuten gaar en knapperig.

Kook de tuinerwten zacht en gaar en giet ze af. Maal in de keukenmachine de ricotta met de feta en de eieren tot een smeuige massa.

Schep de helft van het ricottamengsel in de met bloem besmeerde soufflé schaaltjes. Houd een hand tuinerwten apart, maal de rest fijn met de rest van het mengsel, en schep het groene deel van het mengsel op het witte deel.

Haal de varkenshaasjes uit de oven, leg ze op een bord en dek deze af met aluminium folie dat de hitte niet verloren gaat. Bak vervolgens de soufflé in de oven in 30 minuten gaar.

Kook de peentjes in de room met wat water 10-15 minuten. Giet af en maal ze met het citroensap, 50 ml olijfolie, zout en peper tot een romige saus.

Snijd de soufflé als hij uit de oven komt, met een scherp mesje los en stort voorzichtig op de bordjes. Je kunt de soufflé ook met schaaltje en al serveren. Bestrooi de overgebleven erwtjes over en/of rondom de soufflé, en dien hierbij het varkenshaasje op met de saus.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *