Categorieën

Moestuin update – Naaktslakken in de moestuin

Deze week een moestuin update over wortels , aardbeien, aardappels en naaktslakken.

Wortels

De wortels zijn aan het kiemen, schattige kleine plantjes naast de relatief grote aardappel planten.
Ik verwacht dit jaar veel van de wortels in tegenstelling tot andere jaren. We zitten op klei grond en daar groeien wortels niet zo goed op. Dit jaar worden ze gekweekt in een verhoogd bak van 50-60 cm waar vruchtbare en rulle aarde in zit. De onderzijde van de bak is niet dicht en staat op de klei direct.

Aardbeien

De aardbeien gaan hun 4de jaar in en staan zoals vorig jaar prachtig in bloei. Lekker om jam mee te maken samen met de frambozen. Vorig jaar was het een goede oogst en de aardbeien hebben geen last van de naaktslakken, gelukkig.

Naaktslakken in de moestuin

Moet je voorstellen dat de aardbeien maar 15 cm van de grond af zitten in onze moestuin. Ik zou verwachten dat de hongerige naaktslakken de mooie rode vruchten zo vinden maar dat blijkt niet het geval. Gek, waar komen ze dan toch op af? Wanneer ruiken ze waar iets lekkers is…

De naaktslakken laat ik vaak hun gang gaan en hierbij zie je ook duidelijk dat ze de vergane bladeren eten van de gezonde planten. Dat is juist een goed iets. De rest van de plant laten ze dan vaak ook wel met rust met hier en daar een gat in het blad maar niets wat echt rampzalig is voor de groei van de plant. Ik heb dit terug gezien bij kiwi, rozemarijn en truffel aardappels.

Echter, er zijn een paar planten welke altijd helemaal worden aangevallen door de naaktslakken. Ik heb hierdoor slechte ervaringen met het kweken van brocolli, bloemkool en “normale/default” aardappelen. Bij deze planten wordt het loof structureel eraf gegeten ondanks de verschillende barrières zoals verhoogde randen / in een bak plaatsen / eierschillen / bast / gedroogde houtsnippers. Ik weiger om gif te gebruiken in de moestuin. Wij gaan immers de groentes straks ook eten…
Je leest dat wel eens dat gedroogde houtsnippers dan een goed idee zijn tegen slakken. Totdat het vochtig wordt en het spul gaat schimmelen / rotten. Zo maak je juist een feestmaal voor de slakken!

Broccoli en naaktslakken

De broccoli groei ik tegenwoordig in potten met een goede rand eromheen maar het blijft oppassen dat ze niet via via toch bij de plant kunnen komen. Zoals nu het geval is. Helaas, ik heb de wedstrijd verloren na 4 goede geoogste broccoli planten uit een pot(!).

De broccoli zal het niet lang uithouden met vier hongerige slakken. Binnenkort toch maar de koperen band bevestigen in de aardappel kweekbak. Eens zien of dat wel helpt. Het mooie loof is gelukkig (nog) niet aangetast. Dat beloofd wat.

Korte omschrijving
Moestuin update - Naaktslakken in de moestuin
Artikel naam
Moestuin update - Naaktslakken in de moestuin
Omschrijving
Deze week een moestuin update over wortels , aardbeien, aardappels en naaktslakken.
Auteur
Publisher Name
Webbyishere