Categorieën

IKEA kweekkas review

Vandaag staat op het programma om de IKEA kweekkas te reviewen.

De IKEA kweekkas

De IKEA kweekkassen zien er mooi uit en ik ben erg benieuwd hoe het is om door middel van hydrophonics te gaan kweken. Want dat is waar deze kweekkassen voor bedoeld zijn. Niet de standaard manier van kweken met een potje aarde en wat water geven. Hydrophonics omvat meer dan een beetje water geven elke week. Hierbij moet dan ook nagedacht worden over de zuur en base graad van het water waar de plant op moet gaan groeien.

Wat is hydrophonics?

Dat is een manier om planten te kweken zonder aarde te hoeven gebruiken. Hierbij wordt er een plantje gegroeid op water met toegevoegde voedingsstoffen.
De voedingsstoffen zorgen voor een bepaalde zuur / base graad van het water. Een plant heeft een bepaalde graad nodig om goed op te kunnen groeien. Sommige planten groeien nu eenmaal makkelijk en doen het overal wel zo’n beetje. Andere planten zijn kritisch en met een kleine afwijking sterft de plant af omdat de wortels ‘ doorbranden’  als het ware. Juist doordat de behoeftes per plant erg kunnen verschillen is het niet vanzelfsprekend dat alles gewoon maar in 1 kweekkas gegroeid kan worden. Het kan gemeten worden hoe zuur of base het water is door middel van meters. Door dit te doen kan er gekeken worden welke planten bij elkaar gekweekt kunnen worden.
Maargoed, laat ik niet te veel poespas uit halen en gewoon als leek wat plantjes kiemen en zien wat er gebeurt.

Resultaten

Ik heb de volgende planten geprobeerd:

– Mais = uitstekend
– Sla = uitstekend
– Rucola = uitstekend
– Waterkers = uitstekend
– Bieslook = niet goed, deze kiemt wel maar red het niet en verdord
– Basilicum = niet goed, deze kiemt wel maar red het niet en verdord

Toen ik hier net mee begon dacht ik dat er een groot wortel stelsel onder het plantje zou komen maar dat is helemaal niet het geval. Achteraf gezien is dat ook wel logisch aangezien er altijd water in de bak zit met voeding en de plant niet op zoek hoeft.

Steenwol werkt dat ook?

Wat ik wel vaker gezien heb is dat er op steenwol planten groeien en dit dus ook even getest in deze kweekkast maar dat was ook geen succes. De steenwol houd het vocht niet goed vast. Op de foto’s heb ik steengruis in de bakjes zitten en dat werkt voor sommige planten prima.Korte omschrijving